Pigment
Wat veroorzaakt pigmentatie?
Hyperpigmentatie kan uit het niets verschijnen – de ene dag koester je de zon, de andere dag word je geplaagd door ouderdomsvlekken in alle soorten en maten. Maar of u nu last heeft van melasma, schade door de zon of donkere vlekken die zijn achtergebleven door puistjes, het begrijpen van de oorzaak is uiteindelijk de sleutel tot het voorkomen van pigmentatie-onregelmatigheden en het kiezen van een effectieve behandelingskuur.
Hyperpigmentatie treedt op wanneer melanine – het pigment dat de huid, het haar en de ogen hun natuurlijke kleur geeft – in bepaalde gebieden overmatig wordt geproduceerd. Dit veroorzaakt gelokaliseerde donkere vlekken of vlekken op de huid. Deze vlekken kunnen lichtbruin tot zwart van kleur zijn en variëren vaak qua grootte en vorm. Sproeten, ouderdomsvlekken en littekens na acne zijn allemaal voorbeelden van hyperpigmentatie. Hoewel het iedereen op elk moment in hun leven kan treffen, wordt het meestal gezien bij middeldonkere tot donkere huidteinten. Dit komt omdat een donkere huid meer melanine bevat en daarom veel vatbaarder is voor onregelmatigheden.
Er zijn veel verschillende vormen van hyperpigmentatie, maar de meeste kunnen in drie categorieën worden verdeeld:
1. Hormonaal
Wanneer oestrogeen boven een normaal niveau wordt verhoogd, kan dit leiden tot een aandoening die bekend staat als melasma en die ervoor zorgt dat grote delen van de huid donkerder worden. Dit is de reden waarom veel vrouwen tijdens hun zwangerschap of na het starten van de anticonceptiepil platte, donkere plekken op de huid zien ontstaan. Het treft zelfs zoveel zwangere vrouwen (tot 90%)2 dat het in de volksmond ‘het masker van de zwangerschap’ wordt genoemd. Het goede nieuws voor mensen met melasma is dat de aandoening zichzelf vaak kan oplossen als de oestrogeenspiegels zijn gecorrigeerd, bijvoorbeeld na de geboorte of na het stoppen met hormonale anticonceptiva. Het slechte nieuws? Het kan een paar maanden tot een paar jaar duren voordat het vanzelf vervaagt.
2. Ontstekingen
Post-inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is wat optreedt nadat een puistje of beet is genezen. Het is in wezen de natuurlijke reactie van de huid op een verwonding die ervoor zorgt dat de huid ontstoken raakt. Naarmate de ontsteking afneemt en de laesie begint te genezen, kan de huid vaak te veel melanine produceren, waardoor de voorheen beschadigde huid donkerder wordt. PIH zal in de loop van de tijd verbeteren (zelfs als het onbehandeld blijft), maar dit kan drie maanden tot drie jaar duren, afhankelijk van de ernst van de pigmentatie. Over het algemeen geldt dat hoe meer ontstekingen er zijn, hoe duidelijker de PIH zal zijn.
Voor degenen die vatbaar zijn voor puistjes, is het belangrijk om niet aan de huid te peuteren. Zelfs als een extractie correct wordt uitgevoerd, kan het de ontsteking van een puistje nog steeds verdiepen, waardoor de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie groter wordt.
3. Door de zon veroorzaakt
Dit verwijst meestal naar ouderdomsvlekken (of levervlekken zoals ze ook wel worden genoemd). Dit soort hyperpigmentatie wordt veroorzaakt door schade door de zon. Ondanks de naam heeft leeftijd niets te maken met de aandoening. Iedereen kan op elk moment in zijn leven worden getroffen. Interessant is dat ouderdomsvlekken niet noodzakelijkerwijs verschijnen op hetzelfde moment dat de huid aangetast is. Vaak zul je merken dat schade door de zon die in je 20-er jaren is opgebouwd, in de 30-er of 40-er jaren aan de oppervlakte kan komen. Daarom is het absoluut noodzakelijk om vanaf jonge leeftijd elke dag zonnebrandcrème te gebruiken. Andere factoren, zoals milieuvervuiling en blauw licht van elektronische schermen, kunnen een toename van hyperpigmentatie veroorzaken.
Alle gevallen van hyperpigmentatie worden verergerd door blootstelling aan de zon, dus een goede zonverzorging is absoluut noodzakelijk. Gebruik elke dag breedspectrum SPF 30/50 om ongelijkmatige pigmentatie op afstand te houden. In de salon kunnen wij u hier in adviseren.
Behandeling
Pigmentvlekken kunnen door de ND YAG laserbehandeling of een chemische’ peeling behandeld worden. Met een chemische’peeling kan oppervlakkige pigmentatie makkelijk behandeld worden. Wij hebben verschillende peelings die geschikt zijn voor ieder huidtype.
Hierin kunnen wij u uitstekend adviseren.